gitar dersleri videolar

2 Aralık 2008 Salı

Perdesiz Gitar (Fretless Guitar)

Perdesiz Gitar

Klasik gitarda bulunan perdelerin kaldırılmasıyla Erkan Oğur tarafından 1976 yılında icad edilmiş bir çalgıdır. Bu haliyle gitarda koma seslerin, başka deyişle mikrotonların kullanılabilmesi mümkün olmuştur. Bu da gitarda, tempere sistemden farklı seslere sahip olan Türk müziğinin icra edilebilmesini sağlamıştır.
Erkan Oğur, perdesiz gitarın farklı türlerini de üretmiştir. Bunları, perdesiz elektrik gitar, sekiz telli (telli baba), çift saplı elektrik gitar, çift saplı klasik gitar v.b. gibi sayabiliriz. Ayrıca perdesiz elektrik gitarda kullandığı e-bow (electronic bowing device) ile farklı tonlamalar kullanarak, ney, klasik kemençe ve yaylı tanbur benzeri sesler de üretmiştir.
Dünyada 1990'lı yıllardan sonra perdesiz gitara olan ilginin arttığı görülmektedir*. Ancak batılı müzisyenlerin perdesiz gitarı kullanımı daha çok belli efektleri (örn. slide/kaydırma efekti) sağlamaya yöneliktir. Bu bakımdan Türk müzisyenlerinin (özellikle Erkan Oğur'un) perdesiz gitar kullanımı, çok daha geniş bir ses skalasını, müzik kültürünü, makam, mod ve tonları içerir.
Enstrumanın yapısı açısından, perdesiz gitar farklı bir balkon sistemine sahip olmak zorundadır. Ayrıca tuşesi de, perdelerin sökülmesi ile değil, abanoz gibi sert ağaçlardan yapılan bir tuşenin yapıştırılmasıyla yapılmalıdır. Bas ve buğulu bir ses karakteri ve yüksek tannaniyet (tınlama/sustain) bu çalgıda aranan bir özelliktir. Her ne kadar gitar olarak anılsa da bu enstruman yeni bir tür olarak değerlendirilebilir.

Örnek verecek olursak


Etiketler: , , , , , , ,

0 Yorum:

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]



<< Ana Sayfa